Córdoba látnivalók

Córdoba látnivalók

Córdoba a leglátogatottabb spanyol városok egyike, egyben Andalúzia gyöngyszeme. A kötelező látnivalók közé tartozik a Nagy Mecset, amely a muzulmán építészet egyik legszebb csodája, a régi zsidónegyed hangulatos sikátoros utcái, valamint az Alcázar. A legtöbb látnivaló egymástól sétatávolságra van, és a Costa del Sol városaiból is könnyen megközelíthető.

Córdoba legszebb látnivalói

Córdoba Andalúzia egyik legszebb városa kiemelkedő multikulturális örökséggel rendelkezik. Córdoba a mór al-andalusi kalifátus főváros volt a 10. században. Amíg Európa nagy városai – Róma, és Párizs még a „sötét középkorban” tartott, addig a Córdoba az Európai civilizáció központja volt. Érdekesség, hogy a három vallás az iszlám, a judaizmus és a kereszténység egymással tökéletes harmóniában élt.

La Mezquita

A Nagy Mecset méltán Córdoba legnépszerűbb turisztikai látnivalója. A 8. században épült mecsetet a Córdobai Kalifátus számára építették, része a Világörökségnek. Az iszlám építészet remekműveként számon tartott templom a Spanyol mór örökség legjelentősebb műemléke: lenyűgöző oszlopokkal és boltívekkel, valamint bizánci stílusú mozaikokkal rendelkezik. A mecsetet később a katolikus uralkodók 1523-ban székesegyházzá alakították, viszont megőrizték az iszlám építészet alapvető részleteit. A Puerta del Pedró kapun keresztül juthatunk be a festői Narancs terasz irányába, amely elvezet a mecset imatermébe nyíló, mudéjár stílusú Puerta de las Palmasba. Az imateremben láthatók a Mekka irányát jelző imafülkék, a mihrábok és a Koránt bemutató Mihrab Nuevo, amely virágos és geometrikus mintáival, és arab betűkkel díszített Korán idézeteket tartalmaz.

Judeira

A Córdoba óvárosában található Judeira, a régi zsidónegyed a város egyik legszebb és leghangulatosabb városrésze. Keskeny sikátoros utcák, fehérre meszelt házak és hangulatos terek láthatók. A negyed jelentős műemléke a 15. századi mudéjár stílusú zsinagóga, és a Casa de Sefard, a Spanyol Zsidók Háza Múzeum.

Puente Romano és a Calahorra torony

Az eredeti ókori római hidat Pompeius győzelme tiszteletére építették, de a későbbiekben egy 16 ívvel rendelkező mór hidat állítottak a római alapokra. A 330 méter hosszú, kőhíd a folyómederbe ágyazott boltíven ül, napjainkban csak gyalogoshídként működik. A 12. századi kaputorony a Torre de la Calahorra egykor a város középkori erődítményének része volt, és fontos szerephez jutott a katolikus III. Fernando király Córdobába való bejutásakor. A toronyban működik a Museo Vivo de Al-Andalus, amely a történelem azon időszakát mutatja be, amikor a különböző felekezetű córdobaiak egymással összhangban éltek.

Alcázar de los Reyes Cristianos

A Puente Romano híddal szemközt található az Alcázar, amely fontos multikulturális öröksége Córdobának. Egy korábbi római erőd helyén épült Alcázar kalifátusi palotaként működött, és III. Fernando király hódítása előtt a mór uralkodók otthona volt. A kastély ősi védőfalainak és tornyainak jelentős része a mór időkből származik, de később a katolikus uralkodók tovább bővítették az erőd fellegvárát. Az Alcázar belső részében gyönyörű arab stílusú szökőkutas, medencékkel ellátott kertek – a Királyi Fürdők találhatók, ahol kora tavasztól késő őszig virágok pompáznak. A tornyában található egy kilátó, ahonnan a kertekre és a városra is csodálatos panoráma nyílik.

Iglesia de San Lorenzo

Az egykori mecsetből kialakított templom a középkori építészet jelentős helyi példája. A 13. századi templom figyelemre méltó része az egykori mecset minaretjére épített harangtorony, amelyet a sevillai Giralda-torony elődjének tartanak.